logo

•• Nitkovitosť chleba ••

Nitkovitosť chleba je choroba chleba spôsobená mukoidným variantom Bacillus mesentericus a Bacillus sobtilis. Spóry týchto bacilov sa nachádzajú v múke, na obilí a v pôde. Keď sú dodržané zásady technológie výroby (dostatočná kyslosť a prepečenie chleba) nedochádza k ich množeniu. Znášajú pomerne vysoké teploty a množia sa pri nízkej kyslosti najmä v lete. Rozkladajú lepok (bielkovina obilia) aj škrob za vzniku lepivých vlákien s nepríjemnou vôňou až po odporný zápach. Striedka sa sfarbuje do žlta až hneda. Príznaky tejto choroby sa prejavujú 12 – 16 hodín po upečení. Konzumácia takého chleba je nebezpečná a zakázaná aj pre zvieratá. Napadnutý chlieb by sa mal spáliť. Aby bol chlieb z technologického a zdravotného hľadiska vyhovujúci, treba kontrolovať stav kyslosti chleba a kvasov.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...