•• Nitkovitosť chleba ••
Nitkovitosť chleba je choroba chleba spôsobená mukoidným variantom Bacillus mesentericus a Bacillus sobtilis. Spóry týchto bacilov sa nachádzajú v múke, na obilí a v pôde. Keď sú dodržané zásady technológie výroby (dostatočná kyslosť a prepečenie chleba) nedochádza k ich množeniu. Znášajú pomerne vysoké teploty a množia sa pri nízkej kyslosti najmä v lete. Rozkladajú lepok (bielkovina obilia) aj škrob za vzniku lepivých vlákien s nepríjemnou vôňou až po odporný zápach. Striedka sa sfarbuje do žlta až hneda. Príznaky tejto choroby sa prejavujú 12 – 16 hodín po upečení. Konzumácia takého chleba je nebezpečná a zakázaná aj pre zvieratá. Napadnutý chlieb by sa mal spáliť. Aby bol chlieb z technologického a zdravotného hľadiska vyhovujúci, treba kontrolovať stav kyslosti chleba a kvasov.